Språkberikande teaterföreställningar

Interaktiva språkberikande teaterföreställningar är en bra metod att på ett roligt sätt få lära sig minoritetsspråk. Trollipeikko palelee (Trollipeikko fryser) har besökt många barngrupper i meänkieliområdet. Föreställningen är alltid aktuell och kommer även i fortsättningen att glädja många barn.

Katten Väinö

Vi använder oss av handdockan katten Väinö i Meänkieli undervisningen. Här är några exempel på vad vi gör: 

  • Väinö är med på samlingar och pratar alltid Meänkieli. 
  • Väinö har fått följa med pedagogerna på resor till både Mallorca och finska fjällen. När han kommit tillbaka har han haft mycket att berätta för barnen och visat bilder på det han varit med om. Hemma på förskolan har barnen tittat på kartor och följt Väinö under resans gång. 
  • Väinö undervisar även barnen i naturkunskap. Han är med när vi går ut i skogen och där berättar han om djur och växter som barnen stöter på. 
  • Innan pandemin bröt ut besökte vi regelbundet ett äldreboende som finns i samma byggnad som förskolan. Det hände ibland att Väinö följde med dit och umgicks med barn och gamla på Meänkieli.

Trolli-Peikko Palelee

En liten berättelse på meänkieli där du får träffa Trolli-Peikko och några av hans vänner, haren, hunden, fågeln och björnen. Berättelsen är 25 minuter lång och är riktad till barn mellan 3-6 år oavsett modersmål.