Ett av målen med projektet är att skapa ett kompetensutbyte i inlärningen av minoritetsspråk mellan förskolorna i Övertorneå och barnehagen i Norge. Eftersom fysiska möten för kompetensutbyte inte är möjligt i dagsläget har vi istället skapat en digital plattform för kompetensutbyte. På denna sida kan du som pedagog ta del av tips och pedagogiskt material som används för att lära ut minoritetsspråk i förskolan. Sidan kommer att uppdateras eftersom med fler tips på hur man kan lära ut minoritetsspråk i förskolan och barnehagen.

Sagor och målande

Att berätta en kort saga på minoritetsspråk och måla den samtidigt är något som fungerar bra för inlärningen av minoritetsspråk. Du behöver inte vara en konstnär men förbered dig noggrant inför uppgiften. Jag har även skrivit några nyckelord på meänkieli och finska på bilderna jag målat. Bilderna kan finnas kvar för att även användas i undervisningen senare. Några av bilderna som jag gjort för flera år sedan hänger fortfarande kvar i några förskolor.

Språkberikande teaterföreställningar

Teaterföreställningen Trollipeikko palelee.

Interaktiva språkberikande teaterföreställningar är en bra metod att på ett roligt sätt få lära sig minoritetsspråk. Trollipeikko palelee (Trollipeikko fryser) har besökt många barngrupper i meänkieliområdet. Föreställningen är alltid aktuell och kommer även i fortsättningen att glädja många barn.

Katten Väinö

Katten Väinö i snön och på stranden

Vi använder oss av handdockan katten Väinö i Meänkieli undervisningen. Här är några exempel på vad vi gör: 

  • Väinö är med på samlingar och pratar alltid Meänkieli. 
  • Väinö har fått följa med pedagogerna på resor till både Mallorca och finska fjällen. När han kommit tillbaka har han haft mycket att berätta för barnen och visat bilder på det han varit med om. Hemma på förskolan har barnen tittat på kartor och följt Väinö under resans gång. 
  • Väinö undervisar även barnen i naturkunskap. Han är med när vi går ut i skogen och där berättar han om djur och växter som barnen stöter på. 
  • Innan pandemin bröt ut besökte vi regelbundet ett äldreboende som finns i samma byggnad som förskolan. Det hände ibland att Väinö följde med dit och umgicks med barn och gamla på Meänkieli.